اگرچه مسؤولان ایرانی معتقدند در صورت عدم فروش آب سنگین، می‌توانیم همچون گذشته به ذخیره این محصول راهبردی ادامه دهیم ولی بر اساس متن برجام، ایران ملزم به فروش مازاد بر نیاز آب سنگین خود است و این الزام، ابهاماتی را برای افکار عمومی بوجود آورده است.

گروه سیاست مشرق - مجلس نمایندگان آمریکا در تاریخ 26 می (6 خرداد) با اکثریت آرا، طرحی به تصویب رساند که بنا بر آن، دولت این کشور در آینده اجازه نخواهد داشت به خرید آب‌سنگین از ایران اقدام کند. این در حالی است که بر اساس توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5، ایالات‌متحده به‌عنوان بخشی از تعهدات غیر برجامی خود، خرید آب‌سنگین از ایران را پذیرفته بود.[1]

تولید کنندگان آب سنگین در جهان

آرژانتین، روسیه، آمریکا، هند، ژاپن، نروژ، کانادا، ایران، پاکستان، فرانسه و رومانی تولیدکنندگان عمده آب‌سنگین در جهان هستند. اولین کارخانه تولید آب‌سنگین جهان در سال 1934 در نروژ ساخته شد و آرژانتین بزرگ‌ترین صادرکننده آب‌سنگین در جهان است که این ماده را به ایالات‌متحده، کانادا و آلمان صادر می‌کند.

بزرگ‌ترین تأسیسات آب‌سنگین جهان با نام (PIAP) در استان نئوکن کشور آرژانتین واقع است. این تأسیسات در حال حاضر حدود 200 تن در سال آب‌سنگین تولید می‌کند و به تنهایی قادر است بخش قابل‌توجهی از نیاز جهانی به این ماده را تأمین کند.[2]

آیا ایران مجبور است آب سنگین خود را به دریا بریزد با ارزان بفروشد؟

چند سالی است که بازار جهانی آب‌سنگین تقریباً به حالت اشباع رسیده و اغلب تولیدکنندگان تنها به‌منظور تأمین مصارف داخلی دست به تولید می‌زنند .محدود خریداران جهانی آب‌سنگین شرکای تجاری مطمئنی دارند که حاضر نیستند ریسک شرایط و قوانین حاکم بر تجارت با ایران را بپذیرند.

در چنین شرایطی ایران تلاش می‌کند تا با پایین آوردن قیمت آب‌سنگین خود جایی در بازار فریز شده فعلی پیدا کند اما جنگ روانی مجلس نمایندگان آمریکا بر سر آب‌سنگین ایران این فرصت را با چالش جدی مواجه کرده است. ایران هر کیلو از این محصول را حدود 269 دلار فروخته است که با رقم فروش حداقل 680 دلاری در بازارهای بین‌المللی تفاوت زیادی دارد.

بخشایش اردستانی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس قبل، پیش‌ازاین گفته بود: هر لیتر آب‌سنگین حدود 700 تا دو هزار دلار است، اما بر اساس آمارها، آمریکا هر لیتر از این محصول را حدود 273 دلار از ایران خریداری کرده که این موضوع نشان می‌دهد که ما آب‌سنگین را بسیار پایین‌تر از قیمت جهانی به فروش رساندیم.[3]

پیش‌ازاین شایعاتی در خصوص کیفیت آب‌سنگین تولیدشده در ایران مطرح‌شده بود تا جایی که روس‌ها عنوان کردند که اجازه نمی‌دهند آب‌سنگین ایرانی در قلب رآکتور بوشهر مورد استفاده قرار گیرد؛ سرانجام تأیید کیفیت آب‌سنگین ایران توسط آزمایشگاه بین‌المللی ساوانا و خرید 32 تن آب‌سنگین ایرانی توسط دولت آمریکا به کیفیت تولیدات هسته‌ای ایران صحه گذاشت اما اختلافات کنگره و کاخ سفید سرنوشت ذخایر آب‌سنگین کشورمان را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

از طرفی مقامات مسئول ایرانی در خصوص پرداخت مبلغ 32 تن آب‌سنگین پس از ارسال محموله مذکور اطمینان کافی ندارند. تجربه توقیف دو میلیارد دلار اموال ایران در آمریکا ریسک اطمینان به دولت این کشور را شدیداً بالا برده است و هیچ تضمینی برای پرداخت وجه معامله آب‌سنگین با آمریکایی‌ها وجود ندارد.

هرچند از سوی دیگر روس‌ها ادعا کرده‌اند که حاضرند 40 تن از ذخایر آب‌سنگین ایران را خریداری کنند و صالحی نیز از تمایل اروپایی‌ها برای خرید 20 تن دیگر خبر داده اما همچنان سرنوشت حجم عظیمی از ذخایر آب‌سنگین ایران مبهم است. خرید آب‌سنگین توسط روسیه و اروپا تنها یک ادعاست و سند قابل قبولی در این خصوص وجود ندارد.

حتی با فرض فروش 40 تن آب‌سنگین به روسیه، 32 تن به آمریکا و 20 تن به اروپا همچنان 38 تن از ذخایر آب‌سنگین ایران بلاتکلیف است که طبق برجام حق نگهداری آن در داخل کشور نیز وجود ندارد.

آیا ایران مجبور است آب سنگین خود را به دریا بریزد با ارزان بفروشد؟در همین زمینه "علی‌اکبر صالحی" رئیس سازمان انرژی اتمی درباره تولید و فروش آب‌سنگین می‌گوید: قرار است 32 تن آب‌سنگین به آمریکا بفروشیم که بعد از مسئله توقیف دو میلیارد دلار ایران مقداری شرایط را سخت کردیم و اول باید پول را واریز کنند، علاوه بر این در حال مذاکره با روس‌ها برای فروش 40 تن آب‌سنگین هستیم.

صالحی ادامه داد: همچنین کشورهای اروپایی برای خرید 20 تن آب‌سنگین اعلام نیاز کرده‌اند ضمن این‌که ما سالانه توان تولید 20 تن آب‌سنگین را داریم و برای این کالای استراتژیک مشتری هم داریم و نباید فراموش کرد که تعداد کشورهای تولیدکننده آب‌سنگین بسیار اندک است.[4]

"سید عباس عراقچی" معاون وزیر خارجه کشورمان درباره انتقال آب‌سنگین می‌گوید: کشور آمریکا متقاضی 32 تن آب‌سنگین است و با کشور روسیه هم در حال مذاکره برای فروش تقریباً همین مقدار آب‌سنگین هستیم. کار معامله با آمریکایی‌ها به اتمام رسیده و همانطور که سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده است در خصوص نحوه پرداخت منتظر هستیم که اطمینان کامل حاصل شود و اول پول به حساب سازمان انرژی اتمی واریز شود و بعد کالا تحویل داده خواهد شد تا در این زمینه اطمینان پیدا کنیم، چون منشأ پول آمریکایی است، گرفتار بحث‌های مربوط به استرداد، مصادره و این‌ها نشود.

آیا ایران مجبور است آب سنگین خود را به دریا بریزد با ارزان بفروشد؟معاون وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: وقتی که پول به حساب سازمان انرژی اتمی واریز شود (که تا جایی که من خبر دارم در شرف انجام است)، انتقال صورت می‌گیرد.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام اضافه کرد: طبق برجام متعهد هستیم که مازاد آب‌سنگین خودمان را برای فروش به بازارهای بین‌المللی عرضه کنیم و اگر خریداری پیدا شد به آن خریدار تحویل خواهیم داد، اگر هم پیدا نشود به‌هرحال کالایی است که نزد خودمان باقی خواهد ماند تا وقتی که مشتری برای آن پیدا شود.

وی گفت: کارخانه آب‌سنگین ما همچنان به تولید آب‌سنگین ادامه می‌دهد این کالای بسیار ویژه‌ای است و خریدار هم در دنیا زیاد دارد. همانطور که تا الآن 32 تن از آن را فروخته‌ایم و برای فروش 40 تن دیگر نیز در حال مذاکره هستیم. در آینده نیز ان‌شاءالله با کشورهای دیگر اگر لازم باشد در خصوص فروش آب‌سنگین مذاکره می‌کنیم.[5]

طبق ماده 14 و 15 برجام ایران باید آب‌سنگین مازاد بر نیاز رآکتور اراک (رآکتوری که در آینده ساخته خواهد شد) را بر اساس قیمت بین‌المللی به خریدان بین‌المللی تحویل دهد و آژانس باید بر مقدار آب‌سنگین تولیدشده و ذخیره‌شده ایران با استناد به مفاد برجام نظارت داشته باشد.

در ضمیمه 1 برجام و در بندهای 14 و 15 آمده است:

14- به مدت 15 سال تمامی آب‌سنگین مازاد بر نیاز راکتور مدرن اراک، راکتور آب‌سنگین صفر قدرت و حداقل ذخیره احتیاطی لازم برای آن‌ها، به همراه مقداری که برای تحقیقات دارویی مورد نیاز است، مقداری که برای تولید محلول‌های دوتره و ترکیبات شیمیایی مورد نیاز است، مابقی برای صادرات به بازارهای بین‌المللی آماده شده و بر اساس قیمت بین‌المللی به آن‌ها تحویل می‌گردد. مقدار آب‌سنگین با خلوص هسته‌ای برای نیازهای گفته شده در بالا، یا معادل آن در غنای دیگر قبل از راه‌اندازی راکتور اراک، 130 تن و پس از راه‌اندازی با احتساب مقدار آب‌سنگین داخل راکتور مدرن اراک 90 تن برآورد می‌شود.

15- ایران آژانس را در مورد موجودی آب‌سنگین و تولید کارخانه تولید آب‌سنگین آگاه می‌سازد و به آژانس اجازه خواهد داد تا بر مقادیر آب‌سنگین ذخیره‌شده و مقدار آب‌سنگین تولیدشده نظارت داشته باشد، این کار در صورت درخواست، از طریق بازدید از سایت صورت می‌گیرد.[6]

ابهامات و سؤالات

سؤال اینجاست که وقتی آب‌سنگین ایران در بازار اشباع بین‌المللی مشتری نداشته باشد و طبق برجام کشورمان حق نگهداری آب‌سنگین مازاد را نیز ندارد؛ تکلیف این فراورده مهم و کاربردی چیست؟

به گزارش جام، رضا تقی زاده کارشناس شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان به این سؤال پاسخ اینگونه پاسخ می دهد و می‌گوید که ایران مجبور است در قبال انجام تعهدات خود در برجام مازاد آب‌سنگین تولیدی را به دریا بریزد.

سوال دیگری که مطرح می شود این است، بر اساس اظهار نظرمسؤولان ایرانی، اگر آب سنگین ایران در بازار جهانی به فروش نرسید، بر اساس برجام و الزام ایران به میزان مشخصی از ذخیره آب سنگین، آیا ممکن است دولت مجبور به فروش ارزان و حتی رایگان این محصول راهبردی به طرف غربی شود؟

بعضی تحلیل گران معتقدند ایران مجبور به فروش ارزان آب سنگین خود خواهد شد زیرا ممکن است با توجه به تولیدات سالانه ایران در عرصه آب سنگین، باز هم طرف غربی به دنبال بهانه جویی باشد و ایران را متهم به نقض برجام کند.

این‌طور به نظر می‌رسد که طرف غربی با شناخت درست از بازار جهانی آب‌سنگین قصد دارد تا با زیر پا گذاشتن توافقات جانبی برجام ازجمله قرارداد خرید آب‌سنگین مازاد ایران توسط دولت آمریکا کشورمان را وادار به نقض غیر اختیاری برجام کند تا در آینده از این موضوع برای توجیه پایبند نبودن غرب در تعهداتش استفاده نماید.

پیش‌ازاین جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود که میان حذف آب‌سنگین از ایران و پایبندی ایران به توافق هسته‌ای رابطه معناداری وجود دارد، وی می‌گوید: تا آنجا که اطلاع دارم برنامه‌ای برای خرید دائمی (آب‌سنگین از ایران) وجود ندارد.[7]

بعضی از کارشناسان معتقدند باوجود چنین اظهار نظراتی از سوی مقامات آمریکایی و با توجه به اینکه ایالات‌متحده سه‌چهارم تقاضای جهانی آب‌سنگین را به خود اختصاص می‌دهد، شاید بتوانیم بگوییم آمریکا به دنبال وادار کردن ایران به معدوم کردن ذخایر آب‌سنگین خود است.

در شرایطی که ایران تلاش می‌کند تا با پیشنهاد قیمت مناسب جایی در بازار جهانی آب‌سنگین باز کند جنگ روانی این‌چنینی در آینده حیات این صنعت را در کشور به خطر می‌اندازد. حال کارشناسان و مسئولان امر باید به این سؤال پاسخ دهند که آیا ایران آب‌سنگین خود را برای پایبند ماندن به برجام دور خواهد ریخت؟



[1] - http://www.tabnak.ir/fa/news/592471

[2] -http://www.globalsecurity.org/wmd/world/argentina/arroyito.htm

[3] - http://www.icana.ir/Fa/News/297557

[4] - http://www.yjc.ir/fa/news/5631210

[5] - http://www.farsnews.com/13950309001339

[6] - http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940425000976

[7] - http://www.khabaronline.ir/detail/530763

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 47
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 35
  • ۰۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    2 2
    وقتی گفته می شود برجام خسارت محض است هنوز هم برخی ساده لوحان باور نمی کنند صنعت استراتژیک و ۳۰ میلیارد دلاری هسته ای را بابت وعده های خیالی کدخدای جنایتکاران تعطیل کردند و دستاورد دانشمندان شهید ایرانی را یا باید به مفت به دشمنان ایران بفروشند یا به دریا بریزند این یعنی خفت یعنی ذلت
  • hamed ۰۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    مثلا قرار بود توافق برد... برد باشه! همه چیو دو دستی تقدیم کردیم. لعنت به دنیا!!!
  • کامبیز ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    نادون کسی دنبال برجام نبود احمدی جونت ملت و انداخت تو چاه فعلن داریم چنگ میزنیم بیایم بیرون ... کی به تو دیپلم داد وجداناً
  • اسفندیار ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    تاوان حمایت نکردن از دکتر احمدی نژاد عزیز را باید حالا حالا ها پس بدهیم
  • ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    ... صنعت هسته ای تا 15 سال دیگه یکی از عمیق ترین صنعت های دنیا خواهد شد که جاشو به نفت میده
  • محمد ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    ایران حق نگهداری آب سنگین رانداره . خداوکیلی بینی وبین الله کسانی که تمام آمال وآرزوشان شیطان بزرگه اگه به اون جمله فکرکنن حقا جاداره ازغصه دق کنن البته اگه عزت رابرای کشورشان میخوان .مثل این میمانه که باغی داشته باشی ولی دشمنت بیاد بگه حق نداری میوه هاش را استفاده کنی
  • ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    مشرق مقابله خوب و بی غرض و فحاشی و تهمت زنی بود. مشکلی را ( البته ار وجود داشته باشد)بصورت معقول و بدون فحاشی مطرح کردی و سعی کردی برای آن جواب بخواهی. و بدیهی است که این موارد را از نقطه نظر سیاسی مورد تایید خود مطرح کردی اما چون بد گویی و طعنه و کنایه و فحاشی در آن وجود ندارد این بحث کارشناسی درکشور را ارتقا میدهد و بعلاوه خواننده و شنونده حرفهای شما را هم افزایش میدهد.
  • محمد ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    وطن برتوشغال درکمین اندکه برپیشانیت ذلت ببین اند وطن عزتوبرآنان گران است حریفت خودفروشان زمان است
  • تنها 55 ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    خب اگه نخریدند این دولت مفتی براشون میفرسته
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    چشمات را باز کن!! 1-پرونده هسته ای از زمان دولت اصلاحات شروع شده است 2-تحریمها نیز از سال 59 آغاز شده است. 3- دولت فعلی نیز با دست اوردهای دولت قبلی پای میز مذاکرات رفت
  • ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    حالا هر روز یه قسمت از گندهای برجام رو میشه!!
  • محمد ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    بله از72000مگاوات برق 3000مگاوات تولید برق ازصنعت هسته ای چه استراتژیک نیروگاه های دوره هخامنشی روس ها
  • ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    آی خونه دار و بچه دار زنبیل بردار بیار آتیش زدم به مالم (در اصل همون مال ملت): سه تا دبه ۱۰ کیلویی آب سنگین ۱۰۰ تومن + هدیه (عدد یک را بفرستید و هیچی هم نمی دین ولی ۱۰۰۰۰۰ تومن شارژ بدون قرعه کشی هدیه می گیرید) دلیل اینکارهم فقط اینکه نخبگان تشخیص دادن که بهتره تو خونه خودمون آتیش بزنیم به مالمان تا خونه دشمن!
  • کیان ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 1
    آقا در سخنانشان فرمودند که این یک بازی است که غرب راه انداخته و ما را وارد بازی کرده است، حال تا آخر باید طبق بازی او پیش برویم چون درگیر این بازی شده ایم و اگر بخواهیم خارج بشویم باید مجرم شناخته می شویم. دشمن همه چیز را از قبل طراحی کرده بود و حالا آب سنگین را مجانی هم از ما خواهند گرفت. آقا چقدر باید فریاد بزنند که دشمن قابل اعتماد نیست، آمریکا یک دشمن واقعی است، دولت دیگر کی می خواهد از خواب بیدار بشود.
  • کیان ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    کامبیز خان منظورش اینه که هرچی غرب گفت گوش کنیم تا اتفاقی برامون نیفته. دین و انقلاب و اسلام و استقلال و آزادی رو بذاریم کنار و بشیم ترکیه و مالزی و ژاپن و کره. پیغمبر و امام حسین هم نعوذ باا... اصلا اشتباه کردند که با ظلم مخالفت می کردند و سختی می کشیدند.
  • مهدی حبیب زاده ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    شنیدم که قرار است دولت آمریکا از این آب سنگین ایرانی در ساخت بمب های اتمی خود استفاده کند، اگر صحت داشته باشد فرق ما با آمریکا چی میشود؟ ما هم میشویم شریک آمریکا در ساخت بمب اتم!!!
  • ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    آقای محمد ۰۹۵۳ با شانتاژ و هوچی گری موقعیت استراتژیک صنعت هسته ای نزول نمی کند از غار که بیرون نیامدی تنها یکی از دستاوردهای این صنعت تولید برق هسته ای است در ضمن ساخت نیروگاه با غنی سازی متفاوت است.
  • ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    مشرق نیوز این چه طرز انتشار نظرات هست! دور خودت حسار کشیدی افت وحشتناک لایک ها و مخاطب بعد همین چند نظری هم که می دن رو منتشر نمی کنی!...
  • ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    جمع کن این مضخرفات رو..پشت صندلی نشتی فقط شعار می دی از روی شکم سیری...هسته ای که هیچ اصلا ارزش عملیاتی نداشت برای کشور موشک ماهواره فضایی حتی تعلیق کامل نیروهای نظامی و زدن پایگاه نظامی در ایران هم امریکایها بخوان و اجرای کامل حقوق بشر غربی در ایران و به رسمیت شناختن اسراییل و آزاد کردن همجنس گرایان رو هم باید قبول کنیم اگر عقل سیاسی داریم...
  • ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    خودشان این تصمیم را گرفتند که آب سنگین را به کدخدا بفروشند. به عبارتی به مشرق و دلواپسان ربطی نداره و صلاح ملک خویش خسروان دانند!
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    اینا که کرکره همه جا رو کشیدن پایین، همین آب سنگین رو هم تولید نکنن که این همه داستان نداشته باشیم، تا ببینیم سال 96 چه اتفاقی میفته
  • هادی ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    ماشالله به دولت تدبیر خیلی تدبیر دارین،میگین دو دستی خاک مملکتم بفروشین بهشون؟ خدا کنه هرچه زودتر برکنار از کار بشین،اصلاح طلب فقط گند زد به مملکت
  • ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    یعنی حماقت
  • ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    در برابر دشمن سادگی زیادی بخرج دادند که صنعت هسته ای و دستاوردهای هسته ای حاصل تلاش شهدای هسته ای کشورمان را نابود کرد
  • ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    افسوس از شما طرفدار کلیددارها که هنوز فرق حسار با حصار رو نمیدونید. تقصیری ندارید تا قبل از این فقط به منتقدین دلسوز برجام و کشور توهین میکردید.
  • ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    واحدهای تولیدی زیادی تعطیل شده اند. تولید کاهش پیدا کرده و کارگرهای زیادی بیکار شده اند- معلوم نیست برای ضرر به تولیدات کشور و تولید کنندگان و از بین بردن اشتغال تا چه حد میخواهند پیش بروند. این بود تدبیری که بجای باز کردن قفل ها فقط برخلاف وعده ها عمل کرده است.
  • ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    این همه ضرر دادیم اینم روش 10 ملیون دلار که دیگه این حرفا رو نداره بدید اینم بره
  • ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    حاصل بی تدبیری و بیعرضگی
  • یک ایرانی ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    منفی اشتباه بود! لطفا اعلام کن مشرق
  • بی نام ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    این کثافتها آمریکایی میخواهند کار کنند که آب سنگین ما را کسی نخرد و با این کار میخواهند ایران خود بخود بساط تولید آب سنگین خود را برچیند که کاری کم هزینه برای آمریکایی ها میباشد . حالا تکلیف چیست اگر آب سنگین ما را نخرند آیا خودمان به این کار دست خواهیم زد و خواهیم گفت که خوب حالا که کسی آب سنگین ما را نمی خرد پس کارخانه را برچینیم ؟ !!!
  • ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    کامبیز جان حتما یه کم بیشتر اطلاعات کسب کن سخنرانی سال قبل رییس جمهور فعلی را در مورد واردات تجهیزات هسته ای در دولت اصلاحات و به مسئولیت خود آقای روحانی در همان زمان حتما فیلمش را دانلود کن و ببین که از زبان خود آقای روحانی و در گفتگوی مستقیم با مردم انجام شد؛ دقیقا این مثلی که قماش به اصطلاح اصلاح طلب هیشه میزنند که یه نادون(یعی احمدی نژاد) سنگ انداخته داخل چاه که صد تا عاقل هم نمیتونند در بیارن رو اونوقت می فهمی که به قول شما احمدی جونت بود یا نفر دیگر؛ ظاهرا شما خیلی با سوادم هستی پس از این به بعد هم سعی کن اخبار را صحیح و بدون تعصب و منصفانه بخوانی و بدانی تا خدای نکرده به کسی از جمله رییس جمهور سابق تهمت نزنی... موفق باشی
  • محسن ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    با سلام، همان طور که خودتان هم از متن برجام نقل کرده اید، ایران برای تولید آب سنگینِ مورد نیازِ خود، محدودیتی بر اساسِ برجام ندارد و حتی ذخیرۀ احتیاطی نیز در نظر گرفته شده است. آنچه محل بحث است، آب سنگینِ مازاد بر نیاز است. خب وقتی خودتان می گویید بازار آب سنگین در جهان اشباع شده است، چه نیازی هست که ما آب سنگین مازاد بر نیازِ خود تولید کنیم که برای ذخیره سازیش مشکل داشته باشیم؟
  • ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    ناشناس 1046. ایرانی برای همجنس بازی عقل سیاسی نداره. برای تبدیل عزت به ذلت عقل سیاسی نداره. تو اگه مشکل شکم و غیر اون رو داری بلند شو گورت رو گم کن برو هرجا که ازین چیزا داره.
  • اسفندیار ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    انرژی هسته ای رو به روی دشمنا کشوند امنیت و شهامت به اون ور مرزا رسوند
  • ناشناس ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    با بی تدبیری دولت فعلی از چاله درآمدیم و در چاه افتادیم .
  • ناشناس ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    دلواپس بودن برای منافع ملی غیرت می خواهد که اصلاح طلبان ندارند !
  • ناشناس ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    حرف مفت نزن ملت ایران زیربار ذلت نخواهد رفت و سال 96 این بساط را جمع خواهد کرد انشاءالله .
  • مهران ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    چرا باید ایران تعهدی بدهد که مجبور شود مازاد آب سنگین خود را اگر فروش نرفت به دریا بریزد ؟!!
  • ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    اگه همه این کار هارو که تو میگی باید انجام بدیم و بر فرض محال ما هم انجام دادیم. اون وقت اگه یکی به کشور ما حمله کرد تو حاضری بری دفاع کنی. اگه ناموس پرستی
  • ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    فرقش این است که با دست خودمان به امریکا اب سنگین دادیم تا بمب اتم بسازد و با همان ما را تهدید کند و امتیازات بیشتر بگیرد.!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    چرا میریزن تو دریا بزنن تو بطری بفروشین آبه دیگه
  • ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    نکنه سطح سواد روسای شما مثل سطح سواد خودت باشه. ترجمه غلط برجام بمجلس دادن شباهت بین این دو تا هستش
  • ميراحمد ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    برجام كه نفع اقتصادي نداشت. طرف مقابل هم به تعهداتش عمل نكرد. ديگه چرا آب سنگين بفروشيد. نگه داريم و غني سازي 100درصدي و شروع كنيم.
  • اسفندیار ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    دکتر محمود احمدی نژاد در روز توافق ژنو در یک مجلس ختم شرکت می کنند خبرنگاران: نظرتان چیست؟ احمدی نژاد: شما فاتحه خوانده اید؟!!!
  • ۰۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۷
    0 0
    مزخرف دوست عزیز. امان از این کامنت گذاران کم سواد روشن فکر!
  • حسین ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۷
    0 0
    کاری نداره آن را زیر زمین بریزند و رویش بتن کنند که خیال دشمنان راحت باشد؟؟؟
  • احمد ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۷
    0 0
    مفت بدین دریا رو و محیط زیستووووو خراب نکنید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس